Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Evini müzeye çevirdi




ZONGULDAK′IN Alaplı ilçesinde iş adamı Muharrem Semerci, geçmişi 200 yıla dayanan ev ve tarım aletlerini evinin duvarına asarak sergiliyor.

Bölücek köyünde yaşayan iş adamı Muharrem Semerci’nin dedelerinden kalanların yanı sıra satın aldığı ev ve tarım aletlerini 15 yıldır biriktirerek oluşturduğu koleksiyonu ilgi görüyor. Her geçen yeni bir parçanın eklendiği koleksiyonuyla tek katlı evinin dış duvarlarını süsleyen iş adamının biriktirdiği eşyaları görenler şaşırıyor. Semerci, köylerde tarımsal faaliyetlerde kullanılan aletlerle, geleneksel Türk evlerini süsleyen eski eşyalara özel bir merakının olduğunu söyledi.


Yaklaşık 15 yıl önce dedelerinden kalma tarım eşyalarını saklayarak koleksiyonuna başladığını anlatan Semerci, şunları kaydetti: “Köylerde bahçelerde ve evlerde kullanılan alet ve eşyaları sergilemeye dedemden bana kalan birkaç tarihî eşyayla başladım. Tarihî eşyalara sahip çıkmak ve onları korumak her zaman zevkle yaptığım bir iştir. Gittiğim birçok köyde bu merakımı bilenler bana yardımcı oluyorlar. Kullanmadıkları, evlerinin bir köşesinde duran eşya ve aletleri vererek koleksiyonuma katkı sağlıyorlar. Ben o eşyaları temizleyerek evimin dış duvarına asıyorum.

Yaklaşık 200 yıl önce kullanılan birçok eşya ve alet de sergimde var. Ahşap ayak yıkama leğeninden tırmığa kadar 300 çeşit eşyaya ulaşan koleksiyonum ilgi görüyor. Şu anda evim duvarları dolmuş durumda. İmkân oldukça koleksiyonuma devam edeceğim.” Semerci, eşya ve aletlerin sürekli bakım istediğini, koleksiyonundaki ahşap parçaları yağmurdan korumak için sundurma yaptığı vurgulayarak, şöyle konuştu: “Pulluk, burunluk, düven, öküz arabaları, tırmık, keten dokumada kullanılan araçlar, demir tokmağı, testi, gaz lambası gibi 300 çeşit tarihi tarım araç-gereçleri ile eşyalar evimin duvarını süslüyor.”


Yeni Asya Gazetesi

Tesekkürler güzel paylasim icin


İlginç Komik Resim ve Yazılar

MollaCami.Com